Redescoperirea, conservarea şi promovarea gusturilor şi aromelor din Ţara Făgăraşului şi nu numai. Elena Daniela Graură (EDG) şi echipa ei frumoasă...

sâmbătă

Retete "povestite" din Tara Fagarasului



Nimic nu se compară cu gusturile şi aromele de acasă:) Şi pentru că Elena Daniela Graură ştie foarte bine lucrul acesta, şi pentru că are în derulare campania de redescoperire, conservare şi promovare a acestora, s-a apucat să strângă toate poveştile reţetelor pe care le învăţase din bunici. Bătrânele gospodine din Ţara Făgăraşului i-au împărtăşit secretele şi, împreună cu jurnalistul Alina Zară, a început să adune aceste poveşti, pentru a le da mai departe, pentru a le împărtăşi tuturor! Astfel a apărut ideea cărţii: Reţete "povestite" din Ţara Făgăraşului.  O carte cu poveştile reţetelor aproape uitate, dar care ne trezesc cele mai frumoase amintiri şi pofte. Nu este o carte de bucate tipică, deoarece reţetele nu cuprind gramaje - e o carte care îşi propune să redescopere, conserve şi promoveze poveştile culinare ale bunicelor noastre (niciuna dintre ele nu ştiu reţetele decât ca pe o poveste - la ele totul era după gust, din ochi şi din pricepere) Broşura de teasing a apărut, a fost lansată şi oferită în câteva sute de exemplare cadou, în cadrul proiectului  Regio, Cetatea Făgăraşului - Legendă vie.

Parteneriat Uniunea Europeană, Guvernul României, Ministerul 
Dezvoltarii Regionale si Turismului, Primăria Făgăraş, Instrumente Structurale (2007 - 2013)









.......................









Scovărzi cu lapte acru
 Prăjitura străbunicilor era simplă şi fără prea multe pretenţii. Este vorba despre gogoşii zilelor noastre, care nu lipseau din nicio şezătoare. Şi acasă, fiecare femeie - gospodină păstra sub un ştergar ţesut de ea, câte un blid cu scovărzi, în fiecare anotimp. „Eu aveam două nepoate la care ţâneam ca la oichii din cap. Toată copilăria lor le-am răsfăţat cu scovărzi cu gem. Le-am zis mereu: mâncaţi acuma cât mai sunt şi vă mai poci face, că după aia o să le duceţi doru. ” Ingrediente: făină, lapte acru, drojdie, ouă, sare, zahăr.
Mod de preparare: Se pune „ţaihiul” (drojdia) cât o nucă într-o ulcică, cu puţin lapte călduţ si un fir de zahăr. Făina stă în trocuţă la temperatura camerei. În mijlocul acesteia se face o gaură în care se toarnă drojdia dizolvată, se amestecă puţin şi se lasă la dospit. Se face, practic, o mică plămădeală. După ce a crescut, se adaugă ouăle, câteva linguri de untdelemn şi un borcan de lapte acru, se frământă mult şi se lasă din nou la dospit. Aluatul se întinde cu sucitorul şi se taie cu un pahar în formă rotundă, sau se rupe şi se întinde „la mână” şi se bagă în ceaunel,  la prăjit. Scovărzile cu lapte acru merg foarte bine şi dimineaţa cu  un ceai, în special cel de bujorei de munte.
( Reţetă „povestită” de Elena Daniela a lui Graură cu mama Ruţă a lui Cuculaie, din Mândra)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu